İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sessizliğin Adası: BURGAZADA

“Söz vermiştim kendi kendime: Yazı bile yazmayacaktım. Yazı yazmak da, bir hırstan başka ne idi? Burada, namuslu insanların arasında, sakin, ölümü bekleyecektim; hırs, hiddet neme gerekti? Yapamadım. Koştum tütüncüye, kalem, kâğıt aldım. Oturdum. Adanın tenha yollarında gezerken canım sıkılırsa küçük değnekler yontmak için cebimde taşıdığım çakımı çıkarttım. Kalemi yontuktan sonra tuttum öptüm. Hayatını yazmaya adayan, Türk Edebiyatı’na müthiş öyküler armağan eden Sait Faik’in tenha yollarında dolaştığı Burgazada’dayız. Adaya yazarın ruhu sinmiş sanki; yürürken onun öykülerine tanıklık ediyorsunuz.

Deniz, renk cümbüşü sandallar, balıkçılar, aylak kediler ve bizi geçmişi düşünmeye zorlayan ahşap köşkler… Eğer Burgazada’yı onun gözünden tekrar yaşamak ve yazarı yakından tanımak istiyorsanız adadaki ilk saatlerinizi Çayır Sokak’taki 15 numaralı evde geçirin. Burası Sait Faik’in 1939’dan 1954’te ölümüne dek yaşadığı ev. Müzeye dönüştürülen ev bugünlerde tadilat nedeniyle kapalı olsa da tarihi köşkü görmeden yapılan Burgazada gezisi eksik olur.

Burgazada, İstanbul’a vapurla bir saat uzaklıkta. İstanbullular’ın kolaylıkla ulaşabildiği adaya Denizcilik İşletmeleri’nin tarifeli vapur seferleri var. Sirkeci’den ya da Bostancı’dan vapura binin, kısa bir süre sonra Burgazada tüm sükûnetiyle sizi karşılayacak.

Ada, tek tepeli ve çam korularla kaplı. Adanın merkezinden başlayıp Gönüllü Caddesi’ni takip ederseniz, ahşap köşklerin sağlı sollu sıralandığı sokaklarda, süslü cumbalı, ahşap oyma pervazlarıyla dikkat çeken küçük köşklere tanık olursunuz.

DOĞA HARİKASI KALPAZANKAYA
Burgazada’yı gezmek için Kalpazankaya da ilk duraklardan biri olabilir. Kalpazankaya adanın tam arkasında, manzarasıyla tam bir doğa harikası.

Eskiden burada, kalpazanların faaliyet gösterdiği, sahte para bastıkları iddia ediliyor. Buradaki kayanın adı da eski kalpazanlardan geliyor. Adada akasya, erik, zeytin, kestane ağaçlarının altında deniz manzarası eşliğinde yemek yiyebilirsiniz.

Konaklama
Burgazada’da konaklayabileceğiniz tek yer Burgazada Öğretmenevi. Sekiz odası olan öğretmenevi, manzarası ve yemekleriyle sizi doyuracak.

Paylaşım yapmak ister misiniz?

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir